Het behandelteam
Wat doen zij?
Wat doen zij?
Bij SWZP hebben we een eigen multidisciplinair behandelteam. Op die manier houden we de lijnen kort, kunnen we snel schakelen en handelen. Als er dan medisch gezien een probleem ontstaat, is er snel een behandelaar ter plaatsen.
Op alle woongroepen en zorgappartementen met behandeling is de Verpleegkundig Specialist als regiebehandelaar het eerste aanspreekpunt voor niet acute medische hulpvragen. Zij heeft hierbij een zelfstandige behandelaarsrol in nauwe samenwerking met beide huisartsen en de specialist ouderengeneeskunde. De verpleegkundig specialist is tevens poortwachter voor inzet van de disciplines van het behandelteam volgens vooraf vastgestelde doelen. Bewaakt hierbij de continuïteit en samenhang van de ingezette behandeling en stimuleert adequate onderlinge informatie-uitwisseling.
De wondverpleegkundige is gespecialiseerd in vragen rondom wondzorg. Zij begeleidt en adviseert cliënten en mantelzorger bij complexe wonden en ondersteunt collega’s die de reguliere wondzorg uitvoeren. De wondverpleegkundige onderhoudt ook nauw contact met de (huis)arts, de specialisten en wondverpleegkundigen van het ziekenhuis. De zorg van de wondverpleegkundige is voor u kosteloos. Het wordt vergoed via de basisverzekering en valt buiten uw eigen risico. Uw huisarts of specialist vraagt de zorg van de wondverpleegkundige aan, wanneer hij/zij dit noodzakelijk acht.
De psycholoog loopt wekelijks visite bij de woongroepen en ondersteund bij onbegrepen gedrag. Onbegrepen gedrag is gedrag van de bewoner dat de omgeving en/of de bewoner zelf als moeilijk hanteerbaar ervaart. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld stemmingsproblematiek waaronder angst, somberheid en ontremd gedrag als agressie, etc. De (toegepast) psycholoog begeleidt een multidisciplinaire aanpak om achter de oorzaken van het onbegrepen gedrag te komen en stelt van hieruit een advies op waarbij de bewoner centraal staat en familie/mantelzorg nauw betrokken wordt. Zij werkt hierbij nauw samen met de zorgteams, kwaliteitsverpleegkundige, verpleegkundig specialist, GZ-psycholoog, bewegingsagoog, ergotherapeut en specialist ouderengeneeskunde.
Inzet van de GZ-psycholoog loopt via de (toegepast) psycholoog in overleg met de verpleegkundig specialist / specialist ouderengeneeskunde. De GZ-psycholoog heeft een aanvullende adviesfunctie en is (mede)behandelaar van bewoners met complexe stemmingsproblemen en/of gedragsvraagstukken. Zij werkt hierbij nauw samen met de (toegepast) psycholoog. De GZ-psycholoog interpreteert (aangeleverd) neuropsychologisch onderzoek, diagnosticeert, behandelt en evalueert het effect van de afgesproken zorg rondom gedrag. Bij complexe gedragsproblemen waarbij extern hulp ingeroepen wordt, is de GZ-psycholoog eerste aanspreekpunt voor psychologische zorg. Daarnaast heeft de GZ-psycholoog een superviserende/begeleidende rol bij inbreng casuïstiek van de (toegepast) psycholoog.
De fysiotherapeut oefent door vastgestelde oefentherapie aan het vergroten van de spierkracht, de beweeglijkheid van de gewrichten en het op peil brengen of houden van de balans en conditie. De fysiotherapeut is verantwoordelijk voor een passend behandelplan en werkt hierbij nauw samen met het zorgteam, de ergotherapeut en bewegingsagoog. Wanneer het bewegingsdoel is bereikt of stagneert, wordt de behandeling overgedragen aan de bewegingsagoog, in samenwerking met het zorgteam en welzijn. Dit alles in kader van functiebehoud.
De bewegingsagoog stimuleert het bewegen en begeleiden van bewoners met psychische en/of lichamelijke beperkingen in bewegingssituaties. De bewegingsagoog behandelt/begeleidt in samenwerking met fysiotherapie, zorg en welzijn diverse groepen zoals cliënten met de ziekte van Parkinson, dementie, stemmingswisselingen of CVA. Bij gedragsproblematiek kan de bewegingsagoog ook ingezet worden. Tijdens het bewegen worden de bewegingsvormen zodanig aangeboden dat de bewoner naar zijn eigen mogelijkheden en op het eigen niveau met situaties en materiaal leert omgaan. De bewegingsagoog ondersteunt gevraagd en ongevraagd bij individuele en groepsbewegingsactiviteiten tijdens wekelijkse bezoeken en werkt hierbij nauw samen met zorg en welzijn aan gezamenlijke bewegingsdoelen.
Ergotherapie wordt ingezet bij problemen rondom uitvoeren dagelijkse handelingen als gevolg van een beroerte, een geheugenprobleem, of een andere lichamelijke of psychogeriatrische beperking. Door middel van oefenen van zelfredzaamheid bij beperkingen, leren op een andere manier een activiteit uit te voeren, advies geven, regelen en inzetten passend hulpmiddel en het geven van voorlichting en instructie aan de bewoner en/ of diens omgeving. Verwijzing voor een nieuw gesignaleerd probleem vindt plaats vanuit de medische visite. Onderhoud en advies (ingezette) hulpmiddelen gaat rechtstreeks via de ergotherapeut. Samen met de bewoner, zorgteam, familie en/of mantelzorg zoekt de ergotherapeut naar een passende oplossing op maat, zodat de bewoner de activiteiten weer of op een aangepaste manier kan verrichten.
De Specialist ouderengeneeskunde (SOG) wordt laagdrempelig betrokken bij complexe medische vraagstukken via de verpleegkundig specialist en de huisarts. De SOG bezoekt structureel de woongroepen van de locaties. Dit gebeurt één keer per drie weken op de woensdagochtend samen met de verpleegkundig specialist en psycholoog. Hierbij worden bewoners op indicatie gezien door de SOG onder andere in voorbereiding op het gedragsspreekuur dezelfde ochtend met specifieke aandacht voor het medische stuk. Tevens is de SOG overige werkdagen telefonisch beschikbaar voor Verpleegkundig specialist en huisartsen bij niet uitstelbare vragen.
SWZP heeft een overeenkomst met huisartsenpraktijk Daan & Van Ardenne om huisartsenzorg inclusief ouderengeneeskunde te leveren. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de verpleegkundig specialist en specialist ouderengeneeskunde. De doktersassistenten verzorgen de triage tijdens kantoortijden voor inzet medische spoedzorg op de woongroepen. De praktijkondersteuners verzorgen de zorg rondom CVRM (cardiovasculair risicomanagement) en geprotocolleerde zorg.
Ik heb een vraag
Het zorgbureau is van ma t/m vr
van 8.30 - 16.00 bereikbaar
Op werkdagen binnen 24 uur antwoord